- Steeds meer bouwbedrijven hebben last van extreme weersomstandigheden, signaleren economen van ABN AMRO.
- Regen hindert de bouw, onder andere omdat bakstenen minder goed hechten en metselwerk langer moet drogen.
- Bouwers ervaren steeds meer natte dagen, wat bouwen in een fabriek interessanter kan maken.
- Lees ook: Rabobank ziet huizenprijzen dit jaar met ruim 9% stijgen en in 2025 bijna 11%: markt kookt weer over
Bouwbedrijven ondervinden steeds meer hinder van extreme weersomstandigheden, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Het eerste kwartaal van dit jaar was een dieptepunt, toen 20 procent van de ondernemers last had van hevige regenval.
Hoosbuien leiden vaak tot uitstel van funderings-, metsel- en dakwerkzaamheden. Metselwerk moet langer drogen en bakstenen hechten minder goed. Ook is het moeilijker om bouwputten droog te houden. Zware regenval leidt volgens analisten van de bank ook tot veiligheidsrisico’s.
Meer natte dagen ongunstig voor de bouw
Bouwers hebben meestal last van slecht weer in de eerste maanden van het jaar. “Maar ook in het tweede en derde kwartaal ervaren ze vaker beperkingen vanwege extreem weer”, aldus de analisten van ABN AMRO.
De sectoreconomen van de bank benadrukken dat warmte- en neerslagrecords in hoog tempo worden verbroken. “Mei 2024 gaat de boeken in als de natste maand sinds de metingen in 1906 begonnen.”
Bouwen in een fabriek kan een oplossing zijn tegen extreem weer. "Overkappingen en windschermen kunnen bouwplaatsen afschermen voor wind en regen en onveilige situaties voorkomen, maar zijn wel kostenverhogend."
Flink hogere arbeidskosten voor bouwbedrijven
Bouwers hebben ook last van veel hogere arbeidskosten. ABN AMRO schrijft dat diverse Cao-loonstijgingen sinds 2023 bijdragen aan hogere inkomens voor mensen die in de bouw werken, deels als compensatie voor de hoge inflatie van de afgelopen jaren. De krappe arbeidsmarkt werkt ook in het voordeel van werknemers en zzp'ers in de bouw die willen onderhandelen over hun (nieuwe) baan.
Al met al zijn de Cao-lonen sinds 2020 met 18,9 procent gestegen, wat bijna even hard is als de Consumentenprijsindex (22,6 procent). ABN AMRO signaleert dat de loonstijgingen tot gevolg hebben dat de arbeidskosten voor een standaard nieuwbouwproject sinds begin 2021 met bijna 19 procent gestegen zijn. Dat is bijna even hard als de vaak aangehaalde stijging van materiaalkosten.
Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de arbeidsproductiviteit in de bouw sinds 2020 is afgenomen. Dat gegeven in combinatie met de loonstijgingen kan werkgevers stimuleren om meer gebruik te maken van automatisering en robotisering op de bouwplaats, met name om de efficiëntie en productiviteit te verhogen.